Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłumy na Targu Regionalnym w Tarnowie. Jest kulinarna rywalizacja, warsztaty lepienia pierogów oraz wiele dobrych i zdrowych produktów

Robert Gąsiorek
Robert Gąsiorek
Październikowa odsłona Targu Regionalnego w Tarnowie cieszyła się ogromnym zainteresowaniem.
Październikowa odsłona Targu Regionalnego w Tarnowie cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Robert Gąsiorek
W niedzielę (22 października) przy ul. Giełdowej w Tarnowie odbywa się kolejna edycja Targu Regionalnego, który organizuje Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. Przygotowano sporo atrakcji. Wśród nich rywalizacja czterech potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych, warsztaty lepienia pierogów oraz mnóstwo stoisk z dobrymi i zdrowymi produktami od lokalnych producentów z całego regionu. Zobaczcie zdjęcia!

Sukces październikowego Targu Regionalnego w Tarnowie. Pojawiły się tłumy ludzi!

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Smaczny i zdrowy targ w Tarnowie

Chociaż pogoda nie należy do najlepszych to na Targ Regionalny przy ul. Giełdowej przybyły tłumy mieszkańców z całego regionu. Czekały na nich liczne atrakcje. Nie brakowało też stoisk lokalnych producentów. Były własnoręcznie wypiekane chleby i pieczywo, można było kupić wino z lokalnej winnicy, były także miody czy wędliny regionalne.

- Może i pogoda nas nie rozpieszcza, ale to co tutaj oferujemy samo się broni. Mieszkańcy już docenili nasze targi, mogą spotkać tu producentów, mają z nimi bezpośredni kontakt, nawiązują relację, są degustacje, a jak ktoś już raz spróbuje jakiegoś produktu, to już później tu wraca - mówi Katarzyna Pasula z Fundacji Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego.

Podczas październikowej odsłony Targu Regionalnego przygotowano dodatkowo Małopolskie Konfrontacje Kulinarne. W jej ramach doszło do ciekawej rywalizacji.

  • Prołzioki kontra blachorze – dwa rodzaje prostych placków pieczonych na blasze z dodatkiem sody oczyszczonej. Oba rodzaje placków są podobne, ale mogą być doprawiane i serwowane w różny sposób (na słodko, wytrawnie, z dodatkami, w formie burgerów itp.)
  • Pierogi słodkie kontra wytrawne – dwa rodzaje pierogów,: pierogi zolipskie z Zalipia z farszem z kapusty i wiejskiej kiełbasy oraz pierogi z susorką iwkowską, czyli mieszanką suszonych owoców tradycyjnie produkowanych w Iwkowej

Każdy mógł zagłosować na najlepszy jego zdaniem produkt i tym samym wziąć udział w losowaniu atrakcyjnych nagród przygotowanych przez organizatorów.

Dodatkową atrakcją targu są także warsztaty lepienia pierogów, które prowadzi Maria Zdebska, której wyroby znane pod marką „Pierożki babci Władzi” cieszą się dużą popularnością wśród fanów tradycyjnej kuchni. Maria Zdebska trzykrotnie zdobyła główną nagrodę na krakowskim Festiwalu Pierogów oraz nagrody podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Targ Regionalny jest otwarty jeszcze przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie do godziny 15.

Festiwal Słodkości i Rękodzieła w Tarnowie

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto