Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Reaktywacja Owintaru staje się faktem. Pod nazwą legendarnej marki sprzedawane będą m.in. kulinarne pamiątki, promujące Tarnów i region

Paweł Chwał
Paweł Chwał
Przed laty produkty wytwarzane na Owintarze były znane w całym kraju, a nawet za granicą. Po reaktywacji marka znowu ma promować Tarnów i region
Przed laty produkty wytwarzane na Owintarze były znane w całym kraju, a nawet za granicą. Po reaktywacji marka znowu ma promować Tarnów i region Nostalgikon.pl/Bożena Wojtanowska
Jeszcze w tym roku na rynek trafią różnego rodzaju produkty sprzedawane pod nazwą Owintar. Reaktywacja legendarnej tarnowskiej marki staje się faktem za sprawą lokalnego stowarzyszenia, skupiającego rolników i producentów rolnych. Na początek będą to dżemy, powidła, soki i konfitury, a przyszłościowo w planach jest także wznowienie produkcji win owocowych, a być może też legendarnego tarnowskiego żurku.

Owintar i browar Sanguszków - chlubna historia Tarnowa

Owintar, czyli Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, zlokalizowane przy ul. Bandrowskiego i Narutowicza upadły ponad dwie dekady temu. Pracę straciło wówczas 400 osób, a setki podtarnowskich rolników umowy kontraktowe na dostawy owoców i warzyw do przerobu. Miejsce to ma jednak blisko dwustuletnią historię, gdyż wcześniej znajdował się tutaj dobrze prosperujący browar Sanguszków.

- Chcemy nawiązać do tej pięknej i bogatej tradycji i reaktywować markę, która dobrze kojarzyła się z Tarnowem. No może poza słabymi jakościowo winami, które były wytwarzane tutaj w czasach PRL-u, ale trzon produkcji stanowiły wówczas różnego rodzaju przetwory: dżemy, kompoty, soki, ale były też octy z dębowych beczek czy gęsty, tarnowski żurek. Tarnowskie zakłady miały 10 procent krajowej produkcji w tym segmencie, a ich wyroby trafiały na zagraniczne rynki – do Austrii, Niemiec, Anglii, jako produkty premium – wylicza Jan Czaja z Grupy Od Rolnika, pomysłodawca wznowienia Owintaru.

Powrót do legendarnej nazwy

Stowarzyszenie, za pośrednictwem założonej przez siebie spółki pod nazwą Instytut Miejsc, zastrzegło w urzędzie patentowym nazwę Owintar, do której wcześniejsze prawa wygasły wraz z upadłością zakładu. Jednocześnie za środki pozyskane z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich (ponad 300 tysięcy złotych) udało się kupić specjalne kuchnie do wyrobu przetworów w ramach rolniczego handlu detalicznego, zgodnie z wszelkimi wymaganiami dotyczącymi produkcji i sprzedaży żywności. Produkcja odbywać się ma w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej - w skali o wiele mniejszej niż za czasów świetności Owintaru i mieć charakter rękodzielniczy, a nie masowy.

- Na początek chcemy przede wszystkim skupić się na konfiturach, sokach, powidłach oraz dżemach, które mogą być oferowane jako świetna pamiątka kulinarna z Tarnowa i naszego regionu. Zależy nam przede wszystkim na starych odmianach jabłoni, grusz i innych drzew owocowych. Pozyskane z nich owoce, chcemy spożytkować w nowoczesny i atrakcyjny sposób, sięgając między innymi po przepisy z kuchni fusion, aby wydobyć z nich nowe smaki – wylicza Jan Czaja.

Zamknięte w słoiczkach stanowić mają świetną pamiątkę kulinarną z Tarnowa i regionu. Jako przykład wymienia m.in. konfiturę z czarnej porzeczki z chili czy jabłka lub gruszki zatopione w aromatycznym syropie.

Gotowa są już materiały graficzne i strona wizualna reaktywowanej marki, której logo i charakterystyczne oznaczenia mają trafić także na różnego rodzaju gadżety: koszulki, smycze, długopisy, czapeczki, parasole, kubki, torby, jakie mają być przy okazji oferowane przede wszystkim turystom.

Tarnów będzie miał nową atrakcję turystyczną?

Cała gama wyrobów pod nazwą Owintar ma być oferowana w miejscach, które generują największy ruch turystyczny w regionie, m.in. w Ciężkowicach, Melsztynie, ale także w samym Tarnowie.

Trwają intensywne działania, których efektem ma być powstanie w mieście specjalnego miejsca, w którym oferowane będą te wyjątkowe pamiątki - kulinarne i związane z legendarną, tarnowską marką, gdzie można będzie poznać bogatą historię browaru Sanguszków i samego Owintaru, a także skorzystać z degustacji.

od 7 lat
Wideo

Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto