Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smakowity sernik na zimno z truskawkami. Wypróbuj autorski przepis od blogerki Polish your kitchen. Apetyczne ciasto dla fanów galaretki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sernik na zimno z truskawkami można podawać na różny sposób. Na przykład z pionowo ułożonymi owocami. W galerii możecie zobaczyć sposób podania Anny Hurning.
Sernik na zimno z truskawkami można podawać na różny sposób. Na przykład z pionowo ułożonymi owocami. W galerii możecie zobaczyć sposób podania Anny Hurning. 123rf.com/yatomo/zdjęcie ilustracyjne
Potrzebujesz ochłody? Ten sernik na zimnoz truskawkami sprosta oczekiwaniom wybrednego łasucha. Mamy dla ciebie rewelacyjny przepis na to wyśmienite ciasto od Anny Hurning. Autorka przepisu na co dzień tworzy bloga Polish your kitchen, promującego tradycyjną polską kuchnię wśród zagranicznych odbiorców. Swoje receptury zebrała w książce „Polish your kitchen. My family table”. Zobacz, jak zrobić sernik na zimno z truskawkami krok po kroku. Życzymy smacznego!

W skrócie

Anna Hurning promuje na świecie polską, tradycyjną kuchnię i przepisy na polskie potrawy (przykładem jest wspomniany sernik na zimno). Blogerka pochodzi ze Szczecina. W 2001 roku wyjechała do Stanów Zjednoczonych. Aktualnie znów mieszka w Polsce. Pomysł na założenie bloga kulinarnego na temat kuchni polskiej powstał już w czasie pobytu w USA. Praca nad „Polish your kitchen” zaczęła się w 2016 roku i miała na celu przybliżenie polskiej kultury kulinarnej i polskich korzeni nastoletniej córce. W ten sposób Anna Hurning zaczęła dzielić się domowymi przepisami w postaci bloga.

Równolegle z rozwojem bloga Anna pracowała w wojsku na zapleczu cywilnym, a jej mąż Mark był zawodowym żołnierzem. Po przejściu męża na emeryturę wojskową blogerka postanowiła wrócić z nim do Polski i ponownie zamieszkać w Szczecinie. Wtedy poświęcili się w pełni pasji gotowania. Przepisy zostały zebrane w książce kucharskiej. Anna Hurning podzieliła się z nami przepisem na tradycyjny sernik na zimno z truskawkami.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć naszą galerię

Sernik na zimno z truskawkami - przepis na deser

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie minimum 2 godziny + stężenie galaretki najlepiej 8 godzin.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu lub serka śmietankowego,
  • 3 łyżeczki żelatyny + 235 mililitrów gorącej wody,
  • 1 opakowanie cytrynowej galaretki w proszku + 235 ml gorącej wody,
  • 30 g cukru pudru,
  • biszkopty waniliowe.

Wierzch:

  • świeże truskawki, maliny lub inne sezonowe owoce,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej w proszku + 235 ml gorącej wody.

Dodatkowo:

  • 23 cm lub większa tortownica

Jak zrobić sernik na zimno z truskawkami krok po kroku?

Przygotowanie:

  1. Wyjmij ser z lodówki i doprowadź do temperatury pokojowej.
  2. W międzyczasie rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Następnie rozpuść galaretkę cytrynową. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Gdy ser jest gotowy, umieść go w robocie kuchennym i miksuj przez 2 minuty. Dodaj powoli rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i galaretkę cytrynową. Mieszaj do całkowitego połączenia przez 2 minuty. Dodaj cukier puder.
  4. Tortownicę wyłóż pergaminem i kładź na nim okrągłe biszkopty. Na wierzchu ułóż masę serową. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Galaretkę truskawkową rozpuść we wrzątku. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Umyj truskawki i pokrój je na mniejsze kawałki. Ułóż na wierzchu sernika.
  7. Na wierzch wylej przestudzoną galaretkę truskawkową i wstaw sernik z truskawkami do stężenia na całą noc do lodówki. Podawaj schłodzony.
  8. Sernik na zimno z truskawkami gotowy. Życzymy smacznego!

Dzięki uprzejmości autorki dzielimy się przepisem na sernik na zimno z truskawkami. Przepis został przetłumaczony z języka angielskiego. W oryginale kierowany jest do osób mieszkających poza granicami Polski i chcącymi bliżej poznać gotowanie po polsku.

Czytaj także: Obłędny sernik na zimno z malinami. Wypróbuj przepis dla fanów galaretki. To ciasto zawsze się udaje

Przepisy na ciasta i inne tradycyjne potrawy z polskiej kuchni

Książka „Polish your kitchen. My family table” zbiera przepisy zawarte na blogu. W publikacji można zobaczyć, że kuchnia polska jest kolorowa, sezonowa i może być intrygująca dla Amerykanów. We wstępie Anna Hurning napisała, że dla niej jest nostalgiczna i pełna emocji. Dzięki przepisom ma okazję wspominać prababcię, babcie i swoich rodziców. Książkę zadedykowała córce, która korzystając z niej ma dalej krzewić polskie tradycje.

Ponadto w książce Anna Hurning zebrała dania na każdą okazję i porę roku. Kuchnia polska jest pokazana przekrojowo. Znajdują się w niej przepisy wegetariańskie i mięsne. Obok sernika na zimno, zupy koperkowej z lanymi kluskami, pierogów i kopytek, znajdziemy też np. flaczki, studzieninę (zimne nóżki) i smalec. Warto podkreślić, że książka drukowana jest w Polsce, a to wyróżnia ją spośród wielu pozycji o kuchni polskiej po angielsku.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Otwarcie sezonu motocyklowego na Jasnej Górze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smakowity sernik na zimno z truskawkami. Wypróbuj autorski przepis od blogerki Polish your kitchen. Apetyczne ciasto dla fanów galaretki - Strona Kuchni

Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto