MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe lody na patyku. Pyszne lody w polewie czekoladowej zrobisz w mig. Idealny deser na Dzień Dziecka albo urodziny

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Domowe lody na patyku to hit każdego kinderbalu
Domowe lody na patyku to hit każdego kinderbalu 123rf/shersor/zdjęcie ilustracyjne
Pyszne lody w polewie czekoladowej to pomysł na zdrowy deser dla najmłodszych i nie tylko. Domowe lody na patyku zrobisz w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Zrób je z okazji Dnia Dziecka albo na przyjęcie urodzinowe. Nie tylko dzieci będą się zajadać smacznymi lodami na patyku.

W skrócie

Chcesz zrobić dziecku niespodziankę z okazji jego święta? Przygotuj pyszne lody na patyku. To pyszny deser na Dzień Dziecka, urodziny czy inną uroczystość. Będą hitem każdego kinderbalu. Możesz je także przygotować wcześniej i podać dzieciom na spotkaniu przy grillu. Domowe lody na patyku z pewnością zrobią furorę wśród najmłodszych i nie tylko. Ten deser przygotujesz w kilka chwil. Same lody składają się z bananów, jogurtu i mleka. Nie zawierają cukru, bo owoce są wystarczająco słodkie. Przygotuj dwa rodzaje polewy: z ciemnej i białej czekolady, a całość posyp ulubionymi orzechami twojej pociechy. Zachwyt murowany.

Domowe lody na patyku – przepis na deser nie tylko dla dzieci

Czas przygotowania: 30 minut + mrożenie

Porcja: 8 lodów na patyku

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,

  • szklanka jogurtu greckiego,

  • pół szklanki mleka krowiego lub roślinnego.

Na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady deserowej lub mlecznej,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%.

Na polewę z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %.

Dodatkowo:

  • ulubione orzechy do posypania,

  • foremki do lodów,

  • patyczki do lodów.

Jak zrobić domowe lody na patyku z polewą czekoladową?

  1. Banany zblendowałam z jogurtem i mlekiem.

  2. Gotową masę przełożyłam do foremek. Wbiłam patyczki i włożyłam do zamrażarki na 3 godziny.

  3. Przygotowałam polewy czekoladowe. W jednym rondelku podgrzałam i rozpuściłam śmietankę z ciemną czekoladą, wymieszałam na gładką masę i zostawiłam do ostygnięcia.

  4. W drugim rondelku rozpuściłam śmietankę z białą czekoladą i także zostawiłam do przestudzenia.

  5. Posiekałam orzechy.

  6. Zamrożone lody wyjęłam z foremek i umieściłam na papierze do pieczenia. Lody maczałam w polewie czekoladowej. Posypałam orzechami.

  7. Gotowe lody odłożyłam delikatnie na papier i włożyłam do zamrażarki jeszcze na 30 minut.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe lody na patyku. Pyszne lody w polewie czekoladowej zrobisz w mig. Idealny deser na Dzień Dziecka albo urodziny - Strona Kuchni

Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto