W skrócie:
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem
Szukasz szybkiej do przygotowania przekąski? Polecam przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem. Dodaję do niej m.in. chrupiącą kukurydzą i czerwoną papryką. Całość łączy wyrazisty sos curry. Jeśli zależy ci na lżejszych smakach, to zastąp majonez jogurtem greckim. Nieco słodyczy dodaje pokrojony w kostkę ananas z puszki. Kurczaka możesz usmażyć lub upiec nawet dzień wcześniej. Taką sałatkę możesz przygotować na każdą okazję. Z moimi wskazówkami z pewnością się uda!
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszną i sycącą sałatkę z kurczakiem i makaronem
Przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 mały filet z kurczaka,
- 200 g ugotowanego makaronu kokardki,
- 1 czerwona papryka,
- 5 plasterków ananasa z puszki,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego lub cytrynowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju do smażenia kurczaka,
Sos curry:
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- szczypta soli.
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, makaronem i sosem curry?
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka pokrój na trzy części, posyp je solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i usmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. Wystudź.
- Ugotowany i wystudzony makaron przełóż do miski.
- Kurczaka, paprykę i ananasa pokrój w kostkę i dodaj do makaronu.
- Kukurydzę odsącz z zalewy i wsyp do sałatki.
- W miseczce wymieszaj składniki sosu.
- Polej sałatkę sosem i wymieszaj.
Czytaj także: Domowa sałatka z kurczaka, kukurydzą i ananasem w kremowym sosie. Poznaj przepis na szybką przekąskę na grilla
Jak usmażyć kurczaka, żeby był soczysty?
Smażenie filetów z kurczaka może przysporzyć nieco trudności. Ważne, by mięso było dobrze usmażone, nie może być surowe, ale nie może być też za suche. Jest na to dobry i sprawdzony sposób.
Najpierw rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, smaż filety z obu stron, po ok. 3 minuty. Jeśli masz duże kawałki kurczaka, smaż je po ok. 5 minut z każdej strony. Następnie, gdy filet będzie niemal całkowicie usmażony, przykryj patelnie pokrywką i smaż tak jeszcze 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia i zostaw mięso pod przykryciem na kilka minut.
Dobrym pomysłem jest także usmażenie kurczaka w papirusie, bez tłuszczu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?