MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak ...

Zupa z dyni - przepis. Zobacz TOP 8 zup naszych Czytelników [PRZEPISY]

Zupa dyniowa z parmezanem Agnieszki Bochnak 

Składniki
1 kg dyni 
1 duża cebula 
1 ząbek czosnku 
50 g masła 
600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 
40-60 g parmezanu 
2 liście laurowe 
1 mała łyżeczka pieprzu kolorowego w ziarenkach 
sól 
pietruszka, parmezan do podania  
 
Wykonanie
Do dużego garnka wrzucić masło. Następnie dodać cebulę drobno posiekaną. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i miąższ. Usunąć skórę i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, całość wymieszać. Dodać czosnek pokrojony na małe kawałki. Dorzucić liście laurowe i ziarenka pieprzu. 
Zalać bulionem i gotować do momentu aż dynia będzie miękka, mniej więcej 20 minut.  Po tym czasie wystudzić lekko i zblendować całość na gładką masę. 
Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do zupy i chwile pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżą pietruszką i drobno pokruszonym parmezanem.

Zobacz również

Desant nad Zalewem Sulejowskim. Żołnierze skakali ze spadochronem do wody. ZDJĘCIA

NOWE
Desant nad Zalewem Sulejowskim. Żołnierze skakali ze spadochronem do wody. ZDJĘCIA

Peregrynacja obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej u Sióstr Antoninek w Wieluniu

Peregrynacja obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej u Sióstr Antoninek w Wieluniu

Polecamy

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach

Już wiadomo do których parafii trafią nowo wyświęceni w Tarnowie księża

Już wiadomo do których parafii trafią nowo wyświęceni w Tarnowie księża

Choroby i szkodniki porzeczek. Zobacz, co osłabia i zjada krzewy

Choroby i szkodniki porzeczek. Zobacz, co osłabia i zjada krzewy