Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Te owoce mogą spowalniać utratę wzroku. Badania potwierdzają, że winogrona chronią przed uszkodzeniem siatkówki związanym z wiekiem

OPRAC.:
Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
od 16 lat
Utrata wzroku u seniorów wynika zazwyczaj ze zwyrodnienia plamki żółtej. Naukowcy wykazali, że włączając do swojej diety odpowiednie owoce, możemy spowolnić ten proces. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego, który wywołują wolne rodniki tlenowe. Jedząc właściwe produkty w młodości, możemy zadbać o swój wzrok w przyszłości.

Spis treści

Osoba wybierająca winogrona z talerza
Dieta bogata w przeciwutleniacze sprzyja prawidłowej pracy oczu. 8photo/Freepik

Zwyrodnienie plamki żółtej to główna przyczyna utraty wzroku

– Winogrona zapewniają oczom lepszą ochronę przed wolnymi rodnikami niż luteina, roślinny barwnik stosowany jako suplement diety – wynika z badania, które publikuje pismo „Free Radical Biology and Medicine”.

Dzięki temu mogą spowalniać lub zapobiegać utracie wzroku z powodu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) związanego z wiekiem. AMD jest to postępująca choroba polegająca na uszkodzeniu plamki żółtej, czyli centralnej części siatkówki oka odpowiedzialnej za wyraźne widzenie.

Jest to wiodąca przyczyna utraty wzroku u osób w podeszłym wieku. Do jej rozwoju przyczynia się w dużym stopniu stres oksydacyjny – oddziaływanie wolnych rodników tlenowych na siatkówkę.

W AMD dochodzi do uszkodzenia komórek nabłonka barwnikowego siatkówki (retinal pigment epithelium cells - RPE), które są odpowiedzialne za utrzymywanie przy życiu fotoreceptorów, tj. komórek światłoczułych siatkówki, kluczowych w procesie widzenia. W rozwoju choroby udział ma m.in. odkładanie się w komórkach RPE złogów lipofuscyny, będącej produktem ubocznym metabolizmu.

Winogrona lepsze niż luteina!

Naukowcy z Fordham University w Nowym Jorku prowadzili doświadczenia na myszach mających predyspozycję do rozwoju uszkodzenia siatkówki w starszym wieku (w dużym stopniu w podobny sposób, jak ma to miejsce u ludzi). Część gryzoni otrzymywała dietę bogatą w winogrona, część miała dodawaną do pożywienia luteinę (żółty barwnik roślinny, który neutralizuje wolne rodniki), a części podawano standardową dietę.

Okazało się, że dieta wzbogacona w winogrona chroniła myszy przed uszkodzeniem siatkówki pod wpływem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegała u nich ślepocie. I choć suplementacja luteiną również dawała efekty, to były one wyraźnie mniejsze.

Analiza wykazała, że u myszy na diecie z dodatkiem winogron znacznie zmniejszało się odkładanie lipofuscyny w komórkach RPE, co zapobiegało ich uszkodzeniu. Dzięki temu te ważne komórki mogły funkcjonować optymalnie.

Warto zacząć jeść je już w młodości

– Ochronne działanie winogron w tym badaniu było niezwykłe i przynosiło korzyści dla wzroku w starszym wieku, nawet gdy winogrona były konsumowane wyłącznie w młodości – skomentowała główna autorka pracy dr Silvia Finnemann z Fordham University w Nowym Jorku.

Zdaniem specjalistki badanie to potwierdza, że utrata wzroku związana z wiekiem jest skutkiem kumulującego się w czasie stresu oksydacyjnego, który wywołują wolne rodniki tlenowe.

– Stosowanie w ciągu życia diety wzbogaconej w naturalne przeciwutleniacze, takie jakie znajdują się w winogronach, wydaje się mieć bezpośredni korzystny wpływ na RPE oraz zdrowie i funkcjonowanie siatkówki – dodała dr Finnemann. (PAP)

jjj/ bar/

Soczewki kontaktowe w okazyjnych cenach

Materiały promocyjne partnera

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Te owoce mogą spowalniać utratę wzroku. Badania potwierdzają, że winogrona chronią przed uszkodzeniem siatkówki związanym z wiekiem - Strona Zdrowia

Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto