Pandemia pandemią, ale tradycja musi być zachowana. Wigilia bez karpia na stole nie byłaby taka sama

Paweł Chwał
Paweł Chwał
Damian Kosierb, kierownik Gospodarstwa Rybackiego w Nadleśnictwie Dąbrowa Tarnowska Artur Gawle
Rozmowa z Damianem Kosierbem z Gospodarstwa Rybackiego w Wierzchosławicach, które działa przy Nadleśnictwie Dąbrowa Tarnowska

FLESZ - Jak bezpiecznie spędzić sylwestra

Ile ryb przygotowaliście w tym roku do sprzedaży na święta Bożego Narodzenia?

Do „zimochowów”, czyli stawów-magazynów przeniesiono w sumie około 50 ton ryb. To nieco mniej niż w poprzednich latach. Wpływ na to ma nie tylko pandemia i skromniejsze święta, które przed nami, ale przede wszystkim skutek nie najlepszych warunków dla hodowli ryb, które były w tym roku. Najpierw była susza, potem ulewne deszcze, a do tego doszły jeszcze zmasowane naloty kormoranów na wierzchosławickie stawy i duże straty w rybach.

Jakich ryb jest w tym roku najwięcej?

To przede wszystkim karp – królewski, z którego słyną Wierzchosławice i tutejsze stawy, w których ryby te hoduje się już od pięciuset lat. Najczęściej są to sztuki 3-letnie, już odchowane o wadze około 2 kilogramów, bo takie są najsmaczniejsze. Poza karpiem mamy w tym roku naprawdę sporo tołpygi. To równie wyśmienity, choć mało doceniany u nas gatunek ryby. Aby przekonać do niej mieszkańców regionu sprzedajemy ją nawet taniej niż przed rokiem. W ofercie mamy też amury oraz drapieżniki - szczupaki i sumy. Te ostatnie, to rarytas, bo jest ich niewiele, ale za rok podrosną już sztuki, które mamy w stawach i będzie ich dostępnych znacznie więcej.

Co takiego wyróżnia karpie z Wierzchosławic, że kupujący właśnie je wybierają na wigilijny stół?

Naszym atutem jest przede wszystkim wysoka jakość hodowanych ryb, w śródleśnych zbiornikach z krystalicznie czystą wodą, na naturalnych paszach, bez żadnych polepszaczy czy stymulatorów wzrostu. No i renoma, którą hodowla cieszy się od wieków.

Kiedy i gdzie prowadzona będzie sprzedaż?

Odbyły się już dwie handlowe środy dla hurtowników. Sprzedaż dla indywidualnych odbiorców ruszyła w piątek 18 grudnia i potrwa do 23 grudnia. Niemniej jednak sprzedajemy na osobę minimum 10 kilogramów. Ze względu na panujące obostrzenia sprzedaż odbywa się w reżimie sanitarnym z zachowaniem odpowiedniego dystansu na terenie Gospodarstwa Rybackiego Nadleśnictwa w Wierzchosławicach-Dwudniakach. Zdaję sobie sprawę z tego, że tegoroczne święta będą różnić się od poprzednich, ale jestem przekonany, że tradycja zwycięży i nie wigilijnych stołach nie zabraknie karpia czy innych ryb z naszej hodowli.

Czytaj także

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie