Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Krakowskie obwarzanki Marcina Makówki...
fot. Marcin Makówka

Obwarzanki i małdrzyki, czyli TOP 10 małopolskich przysmaków [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Krakowskie obwarzanki Marcina Makówki

Składniki
80 g masła
100 ml mleka
100 ml wody
50 g drożdży albo ich suchy ekwiwalent
0,5 kilograma mąki
jajko
szczypta soli do ciasta
łyżka soli do wody
łyżeczka cukru
sezam, sól

Wykonanie
Do garnka wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać ciepłą wodę i ciepłe mleko, płynne i ostudzone masło, wsypać przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Wyrobić ciasto; jak za mokre, to dodać mąki, jak za mączne, to dodać mleka. Ma się nie kleić do rąk. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (co najmniej 20 minut).
Następnie uformować długi, podłużny wałek (niech te wałki będą cienkie, bo ciasto urośnie podczas warzenia i pieczenia). Z dwóch wałków zapleść ciasto. Zagotować duży garnek z osoloną wodą, to właśnie w nim będzie się obwarzać (stąd nazwa) nasze ciasto. Od tego momentu to już nie jest ciasto, a obwarzanek.
Ciasto powinno pływać na wodzie 1-2 minuty. Potem należy je wyciągnąć, rozłożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać makiem, sezamem, czarnuszką (co kto lubi). I do pieca, 200 stopni (góra dół). Piec obwarzanki aż się zrumienią, około 20 minut.

Zobacz również

Jan Krzysztof Duda pokonał zwycięzcę turnieju kandydatów, arcymistrza z Indii!

Jan Krzysztof Duda pokonał zwycięzcę turnieju kandydatów, arcymistrza z Indii!

Wyjątkowe spotkanie autorskie z Arturem Andrusem w chełmskiej biblitece

Wyjątkowe spotkanie autorskie z Arturem Andrusem w chełmskiej biblitece

Polecamy

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów