Konkurs poprzedziły podwójne eliminacje, w których uczestniczyli uczniowie szkół gastronomicznych z całej Polski. Na finał do Warszawy, który odbywał się w Centrum Techniki Kulinarnej Doram, zaproszono autorów dziesięciu najciekawszych potraw. Warunkiem było wykorzystanie do jej przygotowania przynajmniej jednego produktu zarejestrowanego lub aplikującego o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Wojciech Bąba wykonał na konkurs "Kotlet z jagnięciny podhalańskiej z udźca z kością”, do przygotowania którego wykorzystał aż osiem "chronionych" produktów. Potrawa to jego autorski pomysł. Ujał nią podniebienia jury konkursu, które przyznało mu drugie miejsce. - To pierwsza moja nagroda, jaką dotąd zdobyłem. Utwierdza mnie ona w przekonaniu, że zawód kucharza to dobry wybór i chcę związac z nim swoją przyszłość - mówi nastolatek.
Konkurs odbywał się pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
WIDEO: Jedz sezonowo! Na jakie warzywa postawić wiosną i latem?
Źródło: Agencja TVN/x-news
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?