W Polsce każdego roku marnuje się aż 5 milionów ton żywności, która jest wyrzucana do śmieci. Szczególnie w okresie okołoświątecznym w naszych domach przygotowuje się nadmiar jedzenia, któe potem często ląduje w koszach. Zamiast wyrzucać żywność do śmieci, zostawmy w jadłodzielni.
Prawidłowe opisanie jedzenia
Jadłodzielnia w Żarach działa od niemal dwóch lat. Powstała z inicjatywy Izabeli Klimas - Niekało, która tradycyjnie przypomina o tym, żeby nie wyrzucać jedzenia po świętach, bo zostawić w jadłodzielni. Tutaj każdy, kto ma taką potrzebę, może skorzystać z zasobów. Osoby, które zostawiają jedzenia powinny pamiętać o prawidłowym jego opisaniu, ważne jest podanie daty przygotowania. W lodówkach nie można zostawiać jajek czy miesa, ale owoce czy warzywa, ciasta czy inne wypieki, jak najbardziej.
Porządek musi być
Ważne, aby przynosiść takie jedzenie, które samemu by się jeszcze zjadło, nie róbmy z lodówek śmietnika, dbajmy o porządek. Jeszcze przed świętami przy jadłodzielni zostawiono sporą ilość bułek, które leżały rozrzucone na ziemi, takich rzeczy nie wolno robić. Przypomnijmy, że jadłodzielnia jest przy starostwie żarskim przy alei Jana Pawła II i można z niej korzystać przez całą dobę.
Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?