Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

Zobacz również

Warszawa na zdjęciach satelitarnych. Tak wygląda po aktualizacji Google Maps

Warszawa na zdjęciach satelitarnych. Tak wygląda po aktualizacji Google Maps

Wisła Kraków. Patryk Gogół szykuje się na trzecią wizytę na Stadionie Narodowym

Wisła Kraków. Patryk Gogół szykuje się na trzecią wizytę na Stadionie Narodowym

Polecamy

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?

Przecieki na maturze 2024. Pytania niejawne zostaną ujawnione?

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Botwinka z ziemniakami. Z przepisu mojej mamy wychodzi idealna!

Derby Małopolski w III lidze. Wieczysta gra w Tarnowie, w Krakowie mecz sąsiadów

Derby Małopolski w III lidze. Wieczysta gra w Tarnowie, w Krakowie mecz sąsiadów