Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o...
fot. Tomasz Majchrowicz/Getty Images

Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Wywary mięsne i kostne oraz duże ilości mięsa

W przypadku dny moczanowej należy spożywać produkty o niskiej zawartości puryn. Dlatego w diecie chorego na podagrę należy ograniczyć do minimum (maksymalnie 50 g dziennie) produkty zwiększające poziom moczanów, czyli: kiełbasy, podroby, boczek i słoninę, baraninę, dziczyznę, wołowinę, tłuste kawałki wieprzowiny, a także konserwy mięsne i wywary kostne.

Można natomiast spożywać umiarkowane ilości (100 g dziennie) wędlin drobiowych, mięsa kurczaka, indyka oraz królika i kawałki wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Interwencja strażaków na autostradzie. Przewróciła się ciężarówka!

Interwencja strażaków na autostradzie. Przewróciła się ciężarówka!

Wartościowe rezultaty lekkoatletów pilskiej Gwdy w Poznaniu

Wartościowe rezultaty lekkoatletów pilskiej Gwdy w Poznaniu

Polecamy

Pierwsza sesja w powiecie bez wyboru starosty. Radni PiS wolą zaczekać z decyzją

Pierwsza sesja w powiecie bez wyboru starosty. Radni PiS wolą zaczekać z decyzją

Uwielbiasz spektakularne widoki? To musisz zobaczyć te klify w Polsce

Uwielbiasz spektakularne widoki? To musisz zobaczyć te klify w Polsce

W niedzielę Rycersko-Szlachecka Majówka pod Zamkiem w Wiśniczu. Co w programie?

W niedzielę Rycersko-Szlachecka Majówka pod Zamkiem w Wiśniczu. Co w programie?