Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty

redakcja
Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty
Przepis na tradycyjnego mazurka wielkanocnego: szybki i prosty Fot. Materiały prasowe
Na wielkanocnym stole oprócz pisanek nie może zabraknąć dobrego ciasta. Tradycyjnie piecze się różnego rodzaju serniki, szarlotki i babki. Jednak najpopularniejszy jest niewątpliwie wielkanocny mazurek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poniżej znajdziesz przepis na jeden z najlepszych tradycyjnych mazurków wielkanocnych!

Mazurek wielkanocny należy do tego rodzaju ciast, których wygląd z pewnością będzie piękną dekoracją stołu. Zazwyczaj jest on podawany w formie prostokątnej, ale można upiec go w formie serca, jajka lub okrągłej. Wszystko zależy od naszego pomysłu. Dodatkowo jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Przeczytajcie przepis i sprawdźcie to sami.

Tradycyjny mazurek wielkanocny: składniki

  • migdały
  • orzechy
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki cukru

Sposób przygotowania tradycyjnego mazurka wielkanocnego

  1. rozgrzej piekarnik do 220°C
  2. posiekaj mąkę wraz z cukrem i masłem. Do masy dodaj żółtka oraz jajko
  3. zagnieć ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny. Odłóż trochę ciasta do późniejszego dekorowania
  4. po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na placki o grubości około 5 cm i rozłóż na blasze
  5. z odłożonego ciasta zrób wałeczki i ułóż je na brzegach placka
  6. włóż ciasto do piekarnika. Piecz od 10 do 20 minut
  7. po upieczeniu wyjmij ciasto do ostygnięcia
  8. w osobnym garnku wymieszaj śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Gotuj przez około 10 minut
  9. po zagęszczeniu wylej pomadę na mazurka. Całość udekoruj orzechami oraz migdałami

Z orzechów i migdałów można ułożyć piękne świąteczne wzory. Co powiecie na migdałowego zajączka lub baranka? Z pewnością każdemu się spodoba i posmakuje.

Oprócz migdałów i orzechów do dekoracji można użyć także suszonych morel, rodzynek lub śliwek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na malopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto