Obiad dla leniwych — makaron na 3 sposoby

Materiał informacyjny zaradnakobieta.pl
Obiad to jeden z trzech głównych posiłków, które spożywamy w ciągu dnia. Niestety często jego przygotowanie zabiera naprawdę dużo czasu, szczególnie gdy wybieramy dania mięsne — pieczone lub duszone. Na szczęście ten ważny posiłek możemy przygotować naprawdę szybko i smacznie, gdy wykorzystamy makaron i kilka składników ze słoika! Oto 3 pomysły na łatwe dania z makaronu, do przygotowania w 10 minut.

Makaron na 3 sposoby

Jeżeli masz dość tradycyjnych dań obiadowych, których przygotowanie jest naprawdę praco- i czasochłonne — pieczeni, gulaszu, gołąbków, rolad lub pierogów — powinieneś skorzystać z przepisów kuchni włoskiej i sięgnąć po makaron! Dania z tym składnikiem to sposób na naprawdę szybki obiad. Na przygotowanie obiadu z makaronem poświecimy tyle czasu, ile trwa jego gotowanie, czyli ok. 10 minut. Oto 3 proste przepisy na szybkie dania z makaronem.

Makaron z pomidorami i bazylią

Makaron z pomidorami to klasyczny smak Italii. Do jego przygotowania potrzebujemy ok. 300 g suchego makaronu np. penne lub farfalle, puszkę pomidorów, ząbek czosnku, małą cebulę oraz bazylię — suszoną i świeżą.

Stawiamy wodę na makaron i gdy się zagotuje, dodajemy pół łyżeczki soli i wsypujemy kluski. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto, żeby makaron był ugotowany al dente.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany czosnek i cebulę — smażymy ok. 3 minuty. Dodajemy suszoną bazylię i po chwili wlewamy pomidory z puszki. Sos dusimy na mocnym ogniu ok. 5 do 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany, odcedzony makaron i mieszamy składniki przez potrząsanie patelnią.

Gotowe danie wykładamy na głęboki talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii. Makaron możemy także posypać tartym parmezanem lub serem Grana Padano.

Makaron z zielonym pesto alla genovese

Makaron z pesto to najszybsze danie obiadowe, szczególnie gdy wykorzystamy gotowe pesto ze słoiczka. Zaczynamy jak zawsze od ugotowania makaronu o dowolnym kształcie. Gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzony gorący makaron przekładamy do miski i mieszamy z kilkoma łyżkami pesto z bazylii. Posypujemy tartym parmezanem i obiad gotowy.

Do makaronu możemy wybrać inne zielone pesto — z czosnku niedźwiedziego, z pietruszki, a nawet z liści rzodkiewki.

Makaron z sosem z niebieskiego sera

Do przygotowania tego dania potrzebujemy ok. 300 g suchego makaronu (penne, tagliatelle, farfalle), 150 g sera z niebieską pleśnią, ¾ szklanki słodkiej śmietanki i ewentualnie młody szpinak lub cukinię. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, a w tym czasie szykujemy sos.

W rondlu podgrzewamy śmietankę i do gorącego płynu wrzucamy pokruszony ser pleśniowy. Wszystko dokładnie mieszamy, aby powstał kremowy sos. Jeżeli chcemy do naszego dania dodać szpinak lub cukinię, pokrojone warzywa musimy na kilka minut wrzucić do gorącej śmietanki, zanim dodamy do niej ser.

Teraz do kremowego sosu serowego dodajemy ugotowany makaron i wszystko mieszamy. Danie podajemy z połówkami pomidorków koktajlowych.

Makaron daje setki możliwości przygotowania pysznych i szybkich dań, nie tylko włoskich, dlatego zawsze w kuchennej szafce warto mieć torebkę klusek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto