Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Majówką na Kokoczu zainaugurowano sezon winiarski. Były degustacje, muzyka ludowa oraz wielkie gotowanie gulaszu z finalistą MasterChefa

Paweł Chwał
Paweł Chwał
Podczas wydarzenia pogoda dopisała, a organizatorzy postarali się o to, aby atrakcji nie brakowało i można było udanie spędzić majowe popołudnie
Podczas wydarzenia pogoda dopisała, a organizatorzy postarali się o to, aby atrakcji nie brakowało i można było udanie spędzić majowe popołudnie Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Ryglicach/Stanisław Stańczyk
Sporo osób przewinęło się w sobotę (27 maja) przez Górę Kokocz (gmina Ryglice). To malowniczo położone miejsce było gospodarzem wyjątkowej majówki, w trakcie której promowane były kulinarne tradycje regionu a także wino z miejscowych winnic i miód z okolicznych pasiek.

Wina spod Tarnowa promowały się na Kokoczu

Kokocz po raz kolejny był gospodarzem imprezy plenerowej. Tym razem połączona była ona z inauguracją sezonu winiarskiego na Pogórzu. Można było m.in. skosztować win z pobliskiej winnicy Piwnice Antoniego w Woli Lubeckiej, ale swoje wyroby oferowali również inni winiarze, z zaprzyjaźnionych winnic, które znajdują się na Małopolskim Szlaku Winnym.

Wydarzenie stanowiło bowiem promocję Szlaku Kulinarnego ENOTarnowskie, w ramach którego w tym roku zaplanowano szereg imprez plenerowych.

Oprócz win była także degustacja serów oraz regionalnych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z Lubczy i Zalasowej. Gościnnie przyjechało do KGW Cuda & Wianki Pawęzowianki.

Strażacy z kolei serwowali kiełbaski z grilla.

Dla najmłodszych uczestników Koło Gospodyń Wiejskich z Ryglic przygotowało fontannę czekoladową z owocami. Był również bezpłatny popcorn oraz wata cukrowa.

Wspólnie ugotowali wielki gar gulaszu

Gościem specjalnym Eno-majówki na Kokoczu był Mateusz Güncel, uczestnik 6. edycji programu MasterChef, który przygotował potężny gar gulaszu, którym następnie częstowano gości.

Zgodnie z tradycją w gminie Ryglice, podczas wydarzenia nie zabrakło pięknie przygrywających i umilających czas kapel ludowych „Spod Kokocza”, „W Kuźni u Kowala” oraz „Zalasowianie” a także licznej delegacji kominiarzy.

Organizatorem wydarzenia było Koło Gospodyń Wiejskich z Kowalowej oraz Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Ryglicach.

Tarnów przygotowuje się do Igrzysk Europejskich

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto