Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karczmy regionalne w Beskidzie Sądeckim. Tutaj spróbujesz specjałów lokalnej kuchni. Zdjęcia

Tatiana Biela
Tatiana Biela
W sądeckiej kuchni mieszają się różne wpływy - pasterskie, węgierskie, rusińskie, góralskie, żydowskie a nawet niemieckie
W sądeckiej kuchni mieszają się różne wpływy - pasterskie, węgierskie, rusińskie, góralskie, żydowskie a nawet niemieckie Karczma Cichy Kącik FB, Krynicka Koliba FB, nowosadecki.pl
Beskid Sądecki słynie ze swojej lokalnej kuchni, która łączy tradycją różnych ludów zamieszkujących przez wieki Sądecczyznę. Współcześnie regionalne tradycje kulinarne podtrzymują sądeccy restauratorzy, którzy oferują swoim gościom lachowskie i góralskie potrawy sporządzone na bazie miejscowych produktów. Gdzie można smacznie zjeść w Beskidzie Sądeckim? Poniżej przedstawiamy przegląd karczm regionalnych, być może odwiedzicie którąś z nich i spróbujecie przyrządzanych tam przysmaków.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Z jakich produktów słynie ziemia sądecka?

Śliwowica łącka
„Daje krzepę, krasi lica nasza łącka śliwowica” - chyba każdy mieszkaniec Sądecczyzny słyszał to powiedzenie. Śliwowica czyli mocny napój alkoholowy (od 70 procent) wytwarzana jest ze śliwek, w tym przede wszystkim odmiany węgierka. Ma charakterystyczny żółtawy kolor oraz zapach śliwek i oczywiście jest produkowana w gminie Łącko, znajdującej się na pograniczu Beskidu Sądeckiego, Wyspowego i Gorców. Choć w 1992 roku śliwowica łącka została uznana przez wojewódzkiego konserwatora zabytków za przykład niematerialnego dziedzictwa kultury, wciąż jej produkcja nie została zalegalizowana.

Sądeckie fasolki marką regionu
Jedną z sądeckich wizytówek jest fasola z orzełkiem, nazywana też "fasolą niepodległości". Jej nasiona mają charakterystyczną wiśniową plamę przypominającą polskiego orła. Fasola ta została w 2010 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jej młodsza siostra to fasola o nazwie "piękny Jaś z Doliny Dunajca", w której uprawie specjalizuje się gmina Gródek nad Dunajcem, gdzie ze 120 ha zbiera się 2160 ton fasoli, co statystycznie daje 200 kg na mieszkańca. Dolina Dunajca to jedyny region w Polsce, w którym uprawia się na tak dużą skalę fasolę tyczną.

Miody i produkty pszczele
Sądeckie miody pochodzące z lokalnych gospodarstw pasiecznych są znane i cenione w całym kraju, przede wszystkim
ze względu na wysoką jakość. Wśród pasiek najbardziej znane są te w Stróżach, Kamiannej, Obłazach Ryterskich, Piątkowej, Florynce, Gródku nad Dunajcem, Rożnowie, Muszynie, Starym Sączu oraz Tyliczu. Miód nazywany „płynnym
złotem" ma m.in. działanie antybakteryjne, jest źródłem witamin i minerałów, świetnie działa również na serce, koi bezsenność, obniża ciśnienie krwi. Nie należy go podgrzewać do temperatury ponad 30 stopni, bo wtedy traci wiele właściwości.

Sądecczyzna słynie nie tylko ze znakomitych lokalnych potraw, ale także z produktów pochodzenia naturalnego o wysokiej wartości odżywczej

Sądecczyzna. 10 potraw rodem z Sądecczyzny. Możecie je sami ...

Sytuacja pracownika na rynku pracy

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Karczmy regionalne w Beskidzie Sądeckim. Tutaj spróbujesz specjałów lokalnej kuchni. Zdjęcia - Gazeta Krakowska

Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto