MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Średniowieczny dwór królewski...
fot. Widok Krakowa w Kronice Hartmanna Schedla, 1493

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Średniowieczny dwór królewski

W Krakowie do lokacji miasta w 1257 dieta nie ulegała większym modyfikacjom. Uprawiano śliwę, czereśnię i wiśnię. Do najpopularniejszych zbóż należały owies, proso, jęczmień i żyto. Podstawą diety była bezapelacyjnie kasza.

Do tego raczono się polewkami przyrządzanymi ze szczawiu i komosy oraz sałatkami z roślin. Leczono się ziołami: rumiankiem, dziurawcem, makiem oraz chmielem, a nawet syropami na kaszel.

W XII-XIII w., dzięki upowszechnieniu zboża i młynów, chleb znalazł się także na stołach warstw biedniejszych. Był wyznacznikiem zamożności: bogaci spożywali biały chleb, bułki i ciasta, biedni zaś jedli chleb z mąki razowej i jęczmienia bądź owsa.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Makowie Podhalańskim, (12.05-18.05.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Makowie Podhalańskim, (12.05-18.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Działoszynie, (12.05-18.05.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Działoszynie, (12.05-18.05.2024)

Polecamy

Przegląd tygodnia od 12.05 w Lubaczowie

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Lubaczowie

Tygodniowy przegląd prasy w Strzelinie, (12.05-18.05.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Strzelinie, (12.05-18.05.2024)

Przegląd tygodnia od 12.05 w Brzegu Dolnym

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Brzegu Dolnym