Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie po chleb w Tarnowie? TOP 9 piekarni w Tarnowie, z których pyszne, świeże pieczywo polecają klienci

Andrzej Skórka
Andrzej Skórka
Gdzie w Tarnowie chleb smakuje najlepiej? TOP 9 piekarni w Tarnowie wg. opinii z Google
Gdzie w Tarnowie chleb smakuje najlepiej? TOP 9 piekarni w Tarnowie wg. opinii z Google archiwum Polskapress, pixabay
Pyszny, świeży chleb to podstawa udanego śniadania. W Tarnowie działa wiele piekarni oferujących takie wypieki. Gdzie smakują one tarnowianom najbardziej? Na podstawie opinii w Google przygotowaliśmy listę TOP 9 polecanych miejsc oferujących pieczywo. W rankingu uwzględniliśmy te, które w Google mają minimum kilkanaście opinii. Jeśli piekarnia ma więcej niż jeden punkt sprzedaży pieczywa, uwzględniliśmy ten z wyższą oceną.

TOP 9 polecanych piekarni w Tarnowie. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Spis treści

Aromat świeżego chleba i chrupiąca skórce bochenka wywołują wyłącznie przyjemne skojarzenia.

Jak robi się chleb w Tarnowie?

Świeżutki, chrupiący chleb to efekt kilkugodzinnej pracy piekarzy:

  • zaczynają od naszykowania rozczynu, który musi odstać 3-4 godziny
  • przygotowane potem z niego ciasto musi odstać kolejną godzinę
  • wreszcie dzielone jest na kęsy i "odrabiane"
  • zanim trafi do pieca, ciasto musi wyrastać jeszcze w komorze z odpowiednią wilgotnością i temperaturą
  • samo pieczenie trwa 40 minut do godziny
  • o godz. 3 nad ranem zaczyna się jego rozwożenie po sklepach.

Tradycyjny chleb wygrał w Tarnowie z chlebem z „giganta”

Niewiele jest w stanie przebić kuszący widok kromki pysznego pieczywa na śniadanie z dowolnymi dodatkami, a nawet bez ich udziału.

Przed laty w Polsce zachłyśnięto się automatyzacją produkcji pieczywa, ale na szczęście budowane w czasach PRL tak zwane „giganty” produkujące chleb taśmowo nie wyparły z Tarnowa mniejszych, rodzinnych, rzemieślniczych piekarni.

Odkąd nastał ich renesans – a warto wiedzieć, że w Tarnowie i regionie działa kilkadziesiąt piekarni - zaspokajają najbardziej wymyślne gusta klientów.

Piekarze z Tarnowa kuszą podniebienia bogatym asortymentem chleba

Piekarze z Tarnowa dosłownie zasypują klientów mnóstwem asortymentu pieczywa, do którego ciasto niejednokrotnie wyrabiane jest ręcznie.

Na półkach piekarń i sklepów możemy wybierać spośród chlebów:

  • wypiekanych z mąki żytniej,
  • razowej,
  • z ciasta na drożdżach,
  • na zakwasie,
  • z przeróżnymi dodatkami – od ziaren dyni, słonecznika, po siemię albo żurawinę.

Piekarze sięgają też chętnie po dawne receptury, by jak najlepiej dogodzić smakoszom pieczywa.

Chleby z piekarni w Tarnowie mają na tyle dobrą markę, znajdują nabywców nie tylko w mieście, sprzedają się bowiem w miejscowościach oddalonych nawet o kilkadziesiąt kilometrów.

Jak mawiają znawcy piekarskiej profesji – do jej uprawniania nie wystarczy tylko smykałka, bo wypiekanie chleba to prawdziwa sztuka.

W Tarnowie powstanie druga tężnia solankowa

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto