Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy w ciąży można pić kawę? Już jedna filiżanka dziennie to niższe ryzyko cukrzycy typu 2 w przyszłości u kobiet z cukrzycą ciężarnych

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Za bezpieczną dawkę kofeiny w ciąży uznaje się 200 mg, co odpowiada 2 kawom z ekspresu. Niektóre kobiety jednak powinny zrezygnować z tego napoju np. panie z nadciśnieniem tętniczym krwi.
Za bezpieczną dawkę kofeiny w ciąży uznaje się 200 mg, co odpowiada 2 kawom z ekspresu. Niektóre kobiety jednak powinny zrezygnować z tego napoju np. panie z nadciśnieniem tętniczym krwi. Mykola Sosiukin/GettyImages.com
Cukrzyca ciężarnych to schorzenie, które dotyczy średnio co 10 kobiety w ciąży, a nieleczona choroba może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości. Początkowo schorzenie leczy się poprzez zmianę nawyków żywieniowych i wdrożenie aktywności fizycznej, jednak czasami konieczna jest również insulinoterapia. Naukowcy zaobserwowali również, że picie jednej filiżanki kawy przez kobiety z cukrzycą ciążową może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości.

Spis treści

Kawa może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 u kobiet z cukrzycą ciężarnych

Cukrzyca ciężarnych, często nazywana również cukrzycą ciążową lub cukrzycą w ciąży to zaburzenie metabolizmu glukozy, które pojawia się tylko u tych kobiet, które wcześniej nie chorowały na cukrzycę. Szacuje się, że ta dolegliwość dotyczy 6-9 proc. wszystkich ciężarnych.

W profilaktyce rozwoju cukrzycy ciążowej i jej następstwa, czyli cukrzycy typu 2 ważna jest zmiana stylu życia. Pacjentka powinna przede wszystkim stosować zbilansowaną dietę z niskim indeksem glikemicznym, czyli ograniczyć cukier i produkty dosładzane, a także wysokoprzetworzone z oczyszczonej mąki pszennej. Dodatkowo w licznych badaniach naukowych wykazano, że wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej u kobiet z cukrzycą ciężarnych może zmniejszyć u nich ryzyko zaburzeń przemiany glukozy w późniejszym czasie.

Dowiedz się więcej: Jak zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości u kobiet z cukrzycą ciążową?

By sprawdzić wpływ kawy na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, naukowcy przeanalizowali dane zgromadzone w badaniu kohortowym Nurses' Health Study II u ponad 4,5 tys. kobiet ciężarnych. Każda z uczestniczek była obserwowana średnio przez 24 lata. Jak się okazuje, panie, które regularnie spożywały jedną filiżankę kawy dziennie wykazywały niższe ryzyko rozwoju cukrzy typu 2 w przyszłości.

– Ciąża naturalnie wywołuje stan insulinooporności, ponieważ łożysko wytwarza hormony, które zapewniają dostępność dużej ilości glukozy i składników odżywczych dla rozwijającego się płodu. Kiedy u kobiety rozwija się cukrzyca ciążowa, jej trzustka nie jest w stanie zwiększyć produkcji insuliny, aby zrównoważyć ten nowy stan oporności na insulinę. Uważa się, że ta niezdolność wynika z podstawowej predyspozycji do cukrzycy. Kobiety, u których rozwija się cukrzyca ciążowa, są już zagrożone cukrzycą, a insulinooporność związana z ciążą po prostu demaskuje tę predyspozycję – zaznacza dr Jennifer Meller, główny oficer medyczny w Sweetch.

W jaki sposób kofeina wpływa na obniżenie ryzyka zaburzeń glukozy u ciężarnych?

Kofeina obecna jest nie tylko w popularnej kawie, ale również w herbacie, napojach energetycznych, a także w mniejszych ilościach w napojach gazowanych i czekoladzie. Kofeina spożywana w umiarkowanych dawkach może wspierać pracę układu krążenia, zmniejszać ryzyko rozwoju demencji oraz poprawiać pamięć i koncentrację.

Dowiedz się więcej: Jakie objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny?

Regularne picie kawy może zatem przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Natomiast w najnowszym badaniu naukowcom udało się udowodnić, że kobiety z cukrzycą ciążową, które spożywały jedną kawę dziennie wykazywały mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w przyszłości. Dodatkowo zamiana 1 filiżanki napoju słodzonego cukrem (np. herbaty z cukrem lub słodzonego napoju gazowanego) na kawę wiązała się z 17 proc. spadkiem ryzyka rozwoju zaburzeń przemiany glukozy u tych kobiet. Ponadto zamiana jednej filiżanki kawy ze sztucznym słodzikiem na tradycyjny czarny napar wykazywała o 9 proc. niższe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

– Kobiety, które doświadczają cukrzycy w ciąży są często narażone na dość wysokie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu. Kawa, spożywana prawidłowo (2 filiżanki dziennie, bez cukru i pełnotłustego lub wysokotłuszczowego nabiału), była związana z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 wśród tych kobiet z grupy wysokiego ryzyka. Zastąpienie słodkich napojów kawą wiązało się również z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 – podsumowała dr Cuilin Zhang, główna autorka badania.

Naukowcy są zgodni, że istnieje konieczność dalszych badań, które pozwoliłyby lepiej poznać uzyskane zależności. Dodatkowo należy pamiętać, że w niektórych przypadkach kobiety w ciąży nie powinny spożywać produktów zawierających kofeinę.

Czy kobieta w ciąży może pić kawę? Jaka jest bezpieczna dawka kofeiny dla ciężarnych?

Wiele kobiet zastanawia się, czy podczas ciąży można pić kawę. Według najnowszych wytycznych Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, za bezpieczną dawkę kofeiny uznaje się 200 mg, co odpowiada 3 filiżankom espresso (po 35 ml) lub 2 czarnym herbatom po 250 ml każda lub 2 kawom z ekspresu – po 300 ml każda.

Warto wspomnieć, że kobieta ciężarna najlepiej, aby kawę piła bez cukru, natomiast z dodatkiem półtłustego mleka, niesłodzonej śmietanki lub niesłodzonego napoju roślinnego. Warto wspomnieć, że niektóre kobiety ciężarne od momentu zajścia w ciążę wykazują silną awersję do kofeiny, nawet jeśli wcześniej były kawoszami. Ten stan zazwyczaj jest przejściowy i mija po pierwszym trymestrze, jednak u niektórych pań pozostaje nawet do czasu porodu.

Kiedy ciężarna nie powinna pić kawy? Ginekolodzy przestrzegają, że w tych przypadkach nie powinno się pić napojów z dodatkiem kofeiny:

  • nadciśnienie tętnicze,
  • nadciśnienie tętnicze indukowane ciążą,
  • silne obrzęki,
  • silne migreny,
  • arytmia serca,
  • tachykardia, czyli przyspieszona akcja serca,
  • stan przedrzucawkowy.

Źródło: Type 2 diabetes: Coffee may reduce risk following gestational diabetes diagnosis Medical News Today

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czy w ciąży można pić kawę? Już jedna filiżanka dziennie to niższe ryzyko cukrzycy typu 2 w przyszłości u kobiet z cukrzycą ciężarnych - Strona Zdrowia

Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto