Istotą tego miejsca nie jest wystrój. Wspaniałe przysmaki też pozostają niewidoczne. Ten barek ma duszę, a jest nią para właścicieli – z pasją w sercach. Właściciele pochodzą z Izraela. Ona pracowała w szkole, obecnie jest przewodnikiem turystycznym po Warszawie, a on – byłym pracownikiem korporacji, m.in. związanej z kawą. O swojej restauracji mówią: "To dla nas przede wszystkim zabawa! Tworzenie przepysznego, nowego smaku, dla którego przychodzą ludzie. To lubimy!"
- Kiedyś był szał na kebab, potem sushi, a później pojawiły się wietnamskie i chińskie bary. Dlatego wierzymy, że 2014 rok będzie rokiem Hummusu - mówi właściciel Hummusbaru, a jego żona dodaje: Przyjechaliśmy we właściwym momencie, kiedy Hummus stał się nowym produktem, który może zastąpić każdy posiłek.
- Cieciorka jest bardzo zdrowa. Ma potrzebne proteiny, witaminy i mało tłuszczu. Świetnie komponuje się z mięsem, pitą albo warzywami. Może być traktowana jako dietetyczne danie. Hummus jest szybki do zrobienia, świeży i gotowy do jedzenia od razu. Można go jeść na wiele sposobów i na każdy posiłek, jednak jego receptura jest tajna. A przynajmniej ta na najpyszniejszą pastę. Trenuję robienie pasty od kilkunastu lat! Znam sekretną recepturę i przez długie lata szukałem w Polsce odpowiednich składników regionalnych, bo produkty do jego wytworzenia bierzemy tylko od lokalnych przedsiębiorców – mówi właściciel lunch baru Hummusbar.
Hummus je się rękami. Dlatego potrawa jest też lubiana przez dzieci. Dodatkowo warto pochylić się nad cudownym chlebkiem, czyli tradycyjną pitą, która w tym miejscu na Woli jest wyjątkowa.
- Cały sekret idealnej pity tkwi w jej pieczeniu. Sprowadziliśmy specjalny piec, w którym wypiekamy bułki. Dzięki odpowiedniej temperaturze pieczenia i wilgotności, nawet po rozmrożeniu zachowuje się jak świeże. Jeśli pita traci na świeżości – warto przerwać ją na kilka części, posypać serem żółtym, polać keczupem i włożyć do piekarnika. PitaPizza gotowa! – opowiada szef i dodaje: Dzieci kochają pitę! Najlepiej wziąć placek i przerwać na pół - wtedy w środku robi się kieszonka i można do niej włożyć Nutellę. Dzieci to kochają. Jako śniadanie do szkoły można maluchom włożyć do pity twarożek i ogórki.
Festiwal Chlebów Świata w Warszawie
Hummusbar w Warszawie - menu
W menu w Hummusbarze znajdziemy podstawowy Hummus, który można łączyć z sosem Shug (ostrym sosem sezamowym) lub sosem Tahini (sezamowym sosem o intensywnym smaku), pieczarkami, wołowiną, kurczakiem.
Jest również pasta Sabih z bakłażanu i jajka pyszna w połączeniu falafelem (wegetariańskimi kotlecikami). Oprócz tego można zjeść Bubik czyli pastę z czerwonej fasoli, serwowaną z sokiem z cytryny oraz oliwą, czasami też z jajkiem.
Shakshuka to świetne danie na śniadanie. Kombinacja warzywna i jajek o wyrazistym, paprykowym smaku. A to wszystko w dobrej cenie.
Są też opcje bezglutenowe, dla wegan i wegetarian. Nowy produkt w menu będzie pojawiał się co kilka tygodni.
Napić można się kawy z kardamonem albo lemoniady.
Ceny zawierają się w przedziale 5-17zł. W lokalu można kupić też posiłki na wynos, np. pięć pit za 7zł.
- Mamy menu wegetariańskie i dla mięsożernych. Posiadamy potrawy w chlebku pita, na talerzu, w postaci kanapki lub danie na talerzu na wynos, albo po prostu w pojemniku na wynos - mówi właścicielka.
Wkrótce będzie możliwa dostawa na telefon, a w lokalu pojawi się izraelska muzyka i na zewnątrz stanie ogródek. Właściciele obiecują też przedłużenie godzin otwarcia i pracę w niedzielę.
Hummusbar przy ul. Żelaznej 64, organizuje targi i imprezy kulturalne, oferuje catering, a obecnie szuka franczyzobiorców. Miejsce stworzono do lunchów, lecz tętni życiem jak knajpa. Bar powstał na terenie dawnego Getta przy ul. Żelaznej 64 w Warszawie.
- Ktoś mnie kiedyś zapytał ile cukru i ile soli trzeba dodać, żeby danie było smakowite? Odpowiadam: Trzeba dodać miłość. Jedzenie Hummusu jest jak „social event” to jest po prostu „fun food”– puentuje żona właściciela restauracji.
echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?